Horizontaal

De Horizontaal is een nieuwsbrief voor ouders en andere belangstellenden. In deze nieuwsbrief publiceren wij praktische schoolinformatie, belangrijke mededelingen, nieuws, wetenswaardigheden, informatie over de studiedagen, informatie van de ouderraad en medezeggenschapsraad. De Horizontaal verschijnt regelmatig en wordt digitaal per mail verstuurd. Tevens wordt De Horizontaal ook op onze website geplaatst.

Wilt u opgenomen worden in de mailinglist van De Horizontaal, dan kunt u dit kenbaar maken door een e-mail te sturen naar info@obs-dehorizon.nl.

Sinds kort maken wij gebruik van een nieuwe indeling voor onze nieuwsbrieven. Klik hier om oude uitgaves terug te bekijken.

HORIZONTAAL NUMMER 3
dinsdag 10-09-2013

WIJZIGING IN DE KALENDER
Wellicht heeft u in de kalender gezien, dat aanstaande donderdag een activiteit (verrassingsdag) gepland staat. Deze activiteit wordt verzet, vanwege organisatorische redenen. De nieuwe datum is woensdag 25 september 2013. De ouderraad organiseert dan in samenwerking met Sportstuif een sportdag. Bij deze Horizontaal hoort een informatiebrief, waarin u uitgebreide informatie vindt over de invulling van deze sportieve dag.

NIEUWE LEERLINGEN
Wij heten de volgende nieuwe leerlingen van harte welkom:
Feline Heijligers (groep 1)
Joes Barmentlo (groep 1)
Morris Bakens (groep 5)
Sterre Bakens (groep 6)   

Wij wensen deze nieuwe leerlingen een plezierige en leerzame tijd toe op onze school.

INFORMATIEAVOND
De informatieavond van donderdag 29 augustus jl. was redelijk goed bezocht. Helaas hebben we niet alle ouders mogen begroeten. Omdat we het erg belangrijk vinden dat we alle ouders bereiken tijdens deze avond, de leerkrachten geven immers informatie over de dagelijkse gang van zaken, speciale gebeurtenissen over de groep en over het leerstofaanbod van dit schooljaar, hebben we een korte enquête samengesteld.

Met deze enquête willen we de ervaringen en behoeftes in beeld brengen. De opbrengsten gebruiken we dan weer voor de organisatie van de informatieavond in het nieuwe schooljaar. De enquete is vanaf vrijdag 13 september beschikbaar op de site via een link. U kunt de enquête tot uiterlijk vrijdag 20 september sturen naar info@obs-dehorizon.nl.

FIRST® LEGO® LEAGUE
Dit schooljaar neemt onze school voor de eerste keer deel aan de FIRST® LEGO® League. Omdat het een pilot betreft, hebben we ervoor gekozen om alleen met leerlingen uit groep 8 deel te nemen. De ervaringen die we opdoen, gebruiken we om van daaruit te bekijken of we jaarlijks deelnemen aan deze activiteit.

De First® Lego® League is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De opdrachten worden elk jaar aan een thema gekoppeld en gedefinieerd in de jaarlijks wisselende “Challenge”. De kinderen werken in teams om de opdrachten zo goed mogelijk te vervullen en laten het resultaat zien tijdens regionale en nationale finales.

We zijn inmiddels gestart met de First® Lego® League, maar zijn nog op zoek naar ouders die ons willen ondersteunen. Mocht je kennis hebben van programmeren, een technische achtergrond hebben, kennis hebben van communicatie en PR of het gewoon leuk vinden om deel uit te maken van het team, dan nodigen we je van harte uit om je aan te melden bij Chris of Frank. De finale staat gepland op zaterdag 30 november 2013. Op de websites https://firstlegoleague.techniekpromotie.nl en http://first-brabant.nl/ vindt u meer informatie

SCHOOLPROJECT
Er staat weer een geweldig schoolproject voor de deur namelijk: ’t is Asten wat de klok slaat’.
Het belooft een leerzaam, leuk en interessant project te worden!
Het project start op maandag 23 september a.s. en zal duren tot aan de herfstvakantie (vrijdag 11 oktober a.s.).

Onze vraag aan alle ouders/verzorgers of opa’s en oma’s:
- Wie heeft er nog foto’s van Asten (vroeger en nu)?
- Wie kent oude Astense liedjes?
- Wie heeft oude materialen (bijv. klokken/ posters/platen e.d.)?
- Wie heeft kleding van vroeger?
- Etc…

Heb je iets wat je uit wilt lenen aan de school tijdens het project, voorzie het dan van je naam en lever het in bij Rian (mailen kan ook: rianvanschalen@obs-dehorizon.nl) . Dan zorgen wij ervoor dat het een leuk en leerzaam plekje krijgt binnen de school.

Tijdens dit project valt ook de crea-tech ochtend op woensdag 2 oktober a.s.
Heb je een leuk idee? Kom gezellig meedoen!
Meld je aan bij Miriam: miriamtoonen@obs-dehorizon.nl

Op vrijdag 11 oktober; de afsluiting van het project: komt allen!!
Tijdens de viering van die dag (11.45u-12.15u) zal het team dit project spetterend afsluiten!
Komt dat zien, komt dat zien!

SPORTDAG
Dit jaar willen we het schooljaar sportief beginnen: op woensdag 25 september staat er namelijk een sportdag gepland voor alle kinderen van de Horizon. 

- De dag begint om 08.30 u. op het hockeyveld van HCAS (aan de Rootweg). Wij vragen u als ouders dan ook om  
   uw kind(eren) rechtstreeks naar het hockeyveld te brengen waar ze bij de eigen groepsleerkracht verzamelen.
- Iedereen wordt in sportieve kleding verwacht (T-shirt/jogging- of korte- broek/sportschoenen, géén 
   voetbalschoenen).
- Fruit en drinken hoeven niet mee: voor een kleine versnapering en wat drinken wordt gezorgd.
- De dag eindigt om 12.30 u: dan mag iedereen weer op het hockeyveld opgehaald worden. Maar vanaf 12.00 u zijn 
   alle ouders welkom om het laatste gezellige deel van de ochtend mee te maken.
- De hele ochtend komen de kinderen dus niet op school. Zijn er kinderen die vóór of ná schooltijd toch op school
   aanwezig moeten zijn (bijvoorbeeld i.v.m. voor- of naschoolse opvang), gelieve dit door te geven aan de
   betreffende groepsleerkracht.

Tot slot geldt (helaas):
Bij slecht weer gaat de sportdag niet door en zal er gewoon les worden gegeven.
We brengen u hierover zo tijdig mogelijk op de hoogte. Wij wensen alle kinderen van de Horizon alvast heel veel sportplezier!! Mochten er nog vragen zijn dan kunnen deze gesteld worden aan de eigen groepsleerkracht of aan de organisatie.

Ouderhulp gevraagd!
Wij zijn op zoek naar ouders die willen helpen tijdens de sportdag van woensdag 25 september a.s.
De kinderen sporten van 8.30 uur tot 12.30 uur op het hockeyveld van HCAS (aan de Rootweg). U kunt zich aanmelden via de klassenouder of de eigen groepsleerkracht.Voor eventuele vragen kunt u ook terecht bij de eigen groepsleerkracht of de organisatie.
Alvast bedankt voor uw hulp en tot dan!

Sportieve groetjes (mede namens het team van de Horizon) van de organisatie:

Manon de Leijer (mmkdeleijer@yahoo.com)
Rianne Maas (riannemaas@gmail.com)
Caroline van Helmond (martijncaroline@upcmail.nl)

In samenwerking met Sportstuif  

VOLOP SOEP IN DE SCHOOLTUIN
Onlangs hebben we in de schooltuin soep van onze eigen geteelde groenten gemaakt. De kinderen werden in twee groepjes ingedeeld. In het eerste groepje zaten Chiel, Sven, Tijn, Fleur, Estée en Lenore.  Zij begonnen met de groenten te  verzamelen die daarna in kleine stukjes werden gesneden. Vervolgens werd de groente in schoon meegebracht water gewassen. (Want het water in de Volkstuin wordt door een waterpomp rechtstreeks uit de grond gepompt. Dit water ruikt naar ijzer.) Ondertussen was het gasvuur al aangestookt en werden de groente gaar gekookt tot een soep.

De andere groep bestaande uit Tim, Jesper, Teun, Giel en Max waren ondertussen onder begeleiding van de moeders Monique, Petra en Jolanda en opa Jan druk in de weer om de eigen volgroeide groenten te oogsten. Halverwege het koken werden de groepen van taak gewisseld.

Het zag er allemaal heel gezellig en geordend uit. En de soep die we ondertussen klaar hadden werd na toevoeging van extra zout lekker op smaak gebracht. De moeders die hun kinderen bij het einde van de les kwamen halen moesten wennen aan het idee dat hij eigen kinderen soep hadden gemaakt dat hen aangeboden werd. De jeugdige koks hadden trek in de soep zo bleek, want als je 2 tot 3 keer opschept smaakt de soep toch wel lekker. Tijn nam achter op zijn fiets een bakje soep mee naar huis.

Terugkijkend was het een geslaagde kookles in de schooltuin onder de zonnestralen van september.
Mart.

KLASSENOUDERS 1-2
De klassenouders van groep 1-2 stellen zich voor. Klik op de link hieronder.
Klasseouders groep 1-2