Horizontaal

De Horizontaal is een nieuwsbrief voor ouders en andere belangstellenden. In deze nieuwsbrief publiceren wij praktische schoolinformatie, belangrijke mededelingen, nieuws, wetenswaardigheden, informatie over de studiedagen, informatie van de ouderraad en medezeggenschapsraad. De Horizontaal verschijnt regelmatig en wordt digitaal per mail verstuurd. Tevens wordt De Horizontaal ook op onze website geplaatst.

Wilt u opgenomen worden in de mailinglist van De Horizontaal, dan kunt u dit kenbaar maken door een e-mail te sturen naar info@obs-dehorizon.nl.

Sinds kort maken wij gebruik van een nieuwe indeling voor onze nieuwsbrieven. Klik hier om oude uitgaves terug te bekijken.


HORIZONTAAL NUMMER 09
05-11-2015


VERKEERSVEILIGHEID BIJ ONZE SCHOOL
Verkeersveiligheid staat al verschillende jaren hoog op de agenda van onze school. Mede daarom is er al diverse jaren een werkgroep verkeer actief op onze school. Deze werkgroep houdt zich onder andere bezig met de verkeersveiligheid rondom de school. Periodiek proberen we kinderen en ouders bewust te maken van hun aandeel bij de verkeersveiligheid, maar helaas heeft dit niet altijd geleid tot het gewenst resultaat. Daarom hebben we in januari 2015 gesprekken gevoerd met de buurtbewoners en de gemeente Asten om onze zorgen ten aanzien van de verkeersveiligheid rondom onze school te bespreken om vervolgens samen te bekijken welke oplossingen er mogelijk waren.

Deze gesprekken hebben er uiteindelijk toe geleid, dat er verschillende aanpassingen zijn gedaan. Zo zijn er witte pijlen op de weg aangebracht die de rijrichting bepalen, zijn er ‘parkeerhavens’ gecreëerd en geeft een speciaal verkeersbord (ter hoogte van huisnummer 34) aan dat er alleen geparkeerd mag worden in de vakken. Tevens parkeren de teamleden van De Horizon hun auto al geruime tijd op een andere parkeerplaats. Ook dit zorgt ervoor dat er meer parkeerplaatsen dichtbij school zijn. Wanneer we de huidige verkeerssituatie dagelijks vanaf de zijlijn bekijken, zien we helaas nog geen structurele verandering. Oorzaak hiervan ligt vooral bij de verkeersdeelnemers zelf. Samen met de verkeerswerkgroep willen we daarom in actie komen om iedereen bewust te maken, dat het veiliger moet én bovenal ook veiliger kan!

Uiteindelijk willen toch allemaal op een veilige manier aan het verkeer deelnemen.

Met vriendelijke groeten,
Frank Kuilder,
Directeur OBS De Horizon.

OP DE FIETS NAAR SCHOOL
“Ma52904-helm-voor-kinderen-op-de-fiets.jpgma….gaan we vandaag op de fiets naar school?”
“Ja dat is goed meisje”, hoor ik mama zeggen.
Vlug ren ik naar de garage, trek mijn jas aan en zet mijn fiets alvast klaar.
Buiten is het nog een beetje donker, maar het is helemaal niet zo koud.
Mooi weer om te fietsen.

Na een poosje komen we in de straat van school. Ik zie mama’s en papa’s met kinderen lopen. Veel auto’s rijden er voorbij, het lijkt wel slalom. Oh, ik zie dat meisje ineens de weg op rennen. Ze rent naar iets dat ze op straat ziet liggen. Er komen auto’s aan. Gelukkig gaat het net goed.
“Mama, wat betekent dat ronde bord met die rode rand met daarin die 30?” Mama zegt dat de auto’s niet harder mogen rijden dan 30 km per uur in de straat van school.

en30-km-bord.jpg naar school……….
Ik vraag me wel af of dat hard is of juist zacht. Dat weet ik eigenlijk niet zo goed.

Nog een klein stukje en dan zijn we er, jippie! Ik ga een beetje harder fietsen want ik zie al een meisje uit mijn klas. Ineens hoor ik mama hard roepen. Ik kan haar niet goed verstaan, want ik ben wat verder weg van haar. Ik kijk even om en begin er een beetje van te wiebelen. Dan komt er ineens een auto heel hard voorbij gereden. Oeps, ik schrik ervan…... was dat nou 30 km per uur?

Rechts zie ik kinderen op de fiets. Ik ken ze allemaal en fiets ze voorbij. Daarna ga ik weer bij de kant rijden. Ik fiets een mama met 2 kinderen voorbij en moet daarvoor een beetje in het midden van de weg gaan fietsen. Deze kinderen ken ik ook, ze roepen mijn naam en zeggen: “Goeiemorgen”. Ik groet terug.

richtingspijl-36841228.jpgVoor de zomervakantie zijn er mannen aan het werk geweest op het parkeerterreintje voor de school. Zij hebben er grote pijlen gemaakt. Door die pijlen lijkt het wel een rotonde. Je mag maar één kant op rijden.

En met witte stenen hebben ze parkeervakken gemaakt. Je mag nu alleen nog in de vakken parkeren. Dat heeft de juffrouw in de klas uitgelegd. Ik dacht dat ik het goed snapte, maar de papa’s en mama’s letten soms niet op de regels en rijden de verkeerde kant op en parkeren overal waar ze maar zin hebben. Dat zou ik eens moeten alleen_in_de_vakken_parkeren.jpgdoen…….

De juffrouw vertelde ook dat de leraren speciaal hun auto’s verder wegzetten zodat er meer parkeerplaatsen zijn voor de ouders, opa’s en oma’s

 

Ik zie de school al. Kijk: er staan auto's geparkeerd in de voortuinen van huizen. Waarom hebben ze in de tuin geparkeerd, dat mag toch helemaal niet? Ik moet daar ook helemaal omheen met mijn fiets. Gevaarlijk hoor! Soms komen de auto's hier hard aanrijden, het lijkt wel of ze altijd haast hebben. Raar trouwens dat ze daar hun auto parkeren. Ik weet precies welke auto’s er vaak in de tuintjes geparkeerd staan, hier heb ik op gelet. Maar…er staat toch een blauw bord in de straat waarop staat : alleen parkeren in de vakken?! Nu snap ik het niet meer.
foto omgeving.jpg
Het laatste stukje. O jee, er staat een auto geparkeerd bij het paadje. Nu moet ik voorzichtig zijn, want ik zie nu niet goed of er fietsers of voetgangers aankomen, daar ben ik nog te klein voor. Ik kan niet over die geparkeerde auto kijken. Aan de voorkant van de geparkeerde auto komen heel veel kinderen op de fiets en ook komen daar kinderen te voet. Ik weet niet zo goed wie als eerste mag.

Als ik bijna bij de fietsenstalling ben komen er nog een paar grote kinderen aan die me met de fiets inhalen, ze zoeven me links en rechts voorbij. Ook komen er kinderen die uit de geparkeerde auto’s aanrennen. Overal waar ik kijk komen kinderen ineens vandaan. Pff, druk zeg!

Gelukkig, ik ben weer veilig aangekomen en parkeer mijn fiets in de stalling. Dan hoor ik de bel. Toch best veel waar je op moet letten op weg naar school hoor!

Met vriendelijke groet,

Verkeerswerkgroep OBS De Horizon,
Joris, Hanneke en Elly.

PRULLENBAKKENONTWERP (herinnering)
Tijdens het project duurzaamheid hebben we een prullenbakkenontwerpwedstrijd uitgeschreven. Doel is om kinderen mee te laten denken over een praktische nieuwe prullenbak op ons schoolplein. Klik hier voor het ontwerpblad. Uiteindelijk wordt er een ontwerp gekozen welke verder uitgewerkt wordt en zelfs nagemaakt wordt. Op het prikbord bij ‘het hangplekkie’ hangen de ingeleverde formulieren. Wil je nog mee doen? Wees dan snel want je kunt het formulier inleveren tot uiterlijk vrijdag 6 november 08.30 uur.

Wil je het introductiefilmpje van Dr Digibeet nog een keer terugzien. Klik dan hier.

INTOCHT SINTERKLAAS (ingezonden)
Sinterklaas en zijn pieten komen op zondag 15 november 2015 weer naar Asten! Klik hier voor de kleurplaat welke dient als uitnodiging voor alle kinderen uit Asten. Via de volgende link is meer informatie te vinden: www.sinterklaasinasten.nl. Voel je vrij om deze informatie met iedereen te delen!

Om 14.00 uur zullen bij basisschool het Lover aankomen en gezamenlijk met de kinderen naar de markt lopen, waar om 14.30 uur burgemeester Vos Sinterklaas welkom zal heten en er een spectaculaire show zal volgen. Hierna zal de Sint vertrekken naar gemeenschapshuis “De Klepel”, waar om 15.00 uur een programma volgt voor alle kinderen. Ook krijgen zij hier de gelegenheid om Sinterklaas persoonlijk een handje te komen geven!

Let op! Tijd Intocht Sinterklaas Asten zondag 15 november 2015 gewijzigd! 1 uur later dan voorheen!

Namens het bestuur van SISA, Hartelijk dank!

Met vriendelijke groet,
Dirk Janssen.

STICHTING SINTERKLAASSTAD HELMOND (ingezonden)
Evenals de afgelopen 10 jaren organiseert de Stichting Sinterklaasstad Helmond weer haar groot opgezet evenement “Het Kasteel van Sinterklaas.” Onderdeel van dit evenement is het Sinterklaasfeest in de Lambertuskerk te Helmond.

In de bijlage een flyer van dit evenement. Het Sinterklaasfeest vindt plaats op zondag 22 november. Tot en met 20 november kunnen er gratis toegangskaarten worden gereserveerd.